Valitse sivu

Aulis Lundell

Jo kaksi kolmesta teräsrankarakenteisesta väliseinästä tehdään käyttäen Gypsteel väliseinärankaa, jossa yhdistyvät patentoitu Ultrasteel-teknologia, tehokas teollinen valmistus, tutkitusti markkinoiden paras asennusergonomia ja -nopeus sekä kokonaistaloudellisuus. Yhteistyössä Gyproc Saint-Gobain Finlandin kanssa Aulis Lundell Oy:n rullamuovausteknologialla valmistamat Gypsteel teräsprofiilit tarjoavat markkinoiden laajimman valikoiman ja tehokkaimman ratkaisun kevytrakenteisiin väliseiniin.

Tänä keväänä kymmenvuotisjuhliaan Suomessa viettävä Gypsteel väliseinäranka on todellinen menestystarina, sillä Gypsteel on noussut selkeäksi markkinajohtajaksi kevytrakenteisissa väliseinissä. Mikään uusi innovaatio ei rakennusalalla voi saavuttaa kymmenessä vuodessa yhtä selvää markkinajohtajan asemaa ilman tyytyväisiä asiakkaita, jotka kokevat ratkaisun ylivoimaiseksi muihin markkinoilla oleviin vaihtoehtoihin verrattuna.

”Näin vahva markkinaosuuden kehitys on ollut mahdollista vain siten, että olemme yhdistäneet oman rullamuovausteknologian osaamisemme Gyprocin kipsikartonkilevy- ja kevytrakenneteknologian osaamisen kanssa ja lähteneet aikanaan yhdessä tutkimaan ja kehittämään ratkaisuja rakennusliikkeiden ja muiden asiakkaiden ongelmiin. Työmailla haetaan koko ajan järkevämpiä, tehokkaampia ja kustannustaloudellisempia tapoja tehdä asioita. Patentoituun Ultrasteel-teknologiaan pohjautuvat Gypsteel teräsprofiilit ovat sekä asiakkaiden kokemusten että tutkimusten mukaan nopeimpia ja kevyimpiä asentaa ja samalla myös kokonaistaloudellisin vaihtoehto kevytrakenteisiin väliseiniin”, Aulis Lundell Oy:n vuonna 1980 perustanut Aulis Lundell sanoo.

Aulis Lundell on edelleen mukana perheyrityksen toiminnassa, vaikka 2000-luvun alusta lähtien vetovastuuta yhtiöstä on kantanut toimitusjohtajana hänen tyttärensä Leena Lundell.

”Gypsteel teräsranka ratkaisee monta ongelmaa samalla kertaa. Patentoidulla Ultrasteel-teknologialla teräsrangasta saadaan sen pinnan muotoilulla mahdollisimman kevyt ja taivutusjäykkä. Ranka on kevyt käsitellä ja nopea asentaa, jolloin työn tuottavuus ja ergonomia paranevat. Hyvän taivutuslujuuden ansiosta ranka pysyy suorana eikä seinä taivu ja pakene ruuvatessa. Pinnan muotoilu estää myös ruuvin karkaamisen ja pitää sen tukevasti paikallaan helpottaen kiinnitystä”, Aulis Lundell tiivistää Gypsteel väliseinärangan teknisten ominaisuuksien edut muihin teräsrankoihin ja puurankoihin verrattuna.

Asiakkaille Gyproc Saint-Gobain Finland Oy:n ja Aulis Lundell Oy:n yhteistyö tarjoaa mahdollisimman vaivattoman tavan kevytrakentamisen kilpailukykyisimmiksi osoittautuneiden ratkaisujen täsmällisiin ja luotettaviin kokonaistoimituksiin kaikentyyppisissä rakennuskohteissa.

”Rakennusliikkeet ja muut asiakkaat saavat kätevästi Gypsteel teräsprofiilien lisäksi kaikki väliseinäjärjestelmässä tarvittavat tuotteet yhdellä toimituksella Gyprocilta Saint-Gobain Finland Oy:stä”, Aulis Lundell sanoo.

Gyprocilla on markkinoiden laajin valikoima ratkaisuja erilaisiin kevytrakentamisen tarpeisiin. Rakenneratkaisujen ääneneristävyys, palonkestävyys ja muut ominaisuudet on perusteellisesti tutkittu ja testattu. Tuotteiden lisäksi Gyproc tarjoaa kattavan teknisen tuotetiedon suunnittelu- ja asennusohjeineen sekä sähköisine tuotekirjastoineen ja detaljeineen. Ammattimaiset rakentajat arvostavat myös teknistä asiantuntijatukea, jota he saavat sekä Gyprocilta että Aulis Lundellilta.

Kysynnän kasvu kertoo ratkaisun kilpailukyvystä

Aulis Lundellin mukaan Gypsteel väliseinäratkaisulla on vahvasta markkina-asemasta huolimatta edelleen hyvät kasvunäkymät Suomessa.

”Monissa muissa maissa Gypsteel teräsrankoja käytetään vielä enemmän. Me seuraamme Suomessa vähän jälkijunassa, koska puun asema on ollut aiemmin vahva. Gypsteelin kysyntä on edelleen kasvusuunnassa, koska asentamisen nopeus ja väliseinän kokonaiskustannukset ovat rakennusliikkeille ensiarvoisen tärkeitä valintaperusteita, kun ne tekevät ostopäätöksiä.”

Asiakkaat ovat todenneet Gypsteel teräsrangalla myös monia muita etuja puurankaan verrattuna, jonka käyttö ammattimaisessa rakentamisessa jää yhä vähäisemmäksi.

”Sinkitty teräs ei lahoa tai homehdu eikä muuta muotoaan kosteuden vaihdellessa. Toisin kuin puu, se kestää hyvin kosteutta myös työmaan vaihtelevissa sääoloissa. Hiilijalanjälki on sama puu-ja teräsrakenteisella rakennuksella, tosin teräs on elämätön ja painoonsa nähden ylivoimaisen luja ja jäykkä materiaali, joka pysyy suorana niin asennuksen kuin koko rakennuksen elinkaaren aikana. Rakennusalan ammattilaisten lisäksi myös yhä useammat pientalorakentajat ovat ymmärtäneet teräsrangan edut ja valinneet sen puurangan sijaan.”

Ensi vuonna 40 toimintavuoden merkkipaalun saavuttava Aulis Lundell Oy on erikoistunut rullamuovausteknologialla valmistettavien teräsprofiilien valmistamiseen, kevytrakennejärjestelmien kehittämiseen sekä jatkojalostettujen tuotteiden kuten elementtien valmistukseen. Jatkuva innovointi ja tuotekehitys entistä parempien ratkaisujen tarjoamiseksi asiakkaille on ollut yrityksen toiminnan ytimessä jo perustamisesta lähtien.

”Koska hallitsen koneenrakennustekniikan, tarkoitukseni oli ensin ryhtyä valmistamaan koneita ja laitteita ja myymään niitä. Yritystoiminta sai kuitenkin uuden suunnan, kun suunnittelin omaan tuotantoon ensimmäisen rullamuovauslinjan, joilla teräksisten väliseinärankojen tuotanto käynnistettiin Suomessa.”

Automaatiota ja yhteistyötä asiakkaiden parhaaksi

Nykyisin yhtiön tuotanto on pitkälle automatisoitu ja kolmetoista rullamuovauslinjaa pystyvät kukin tuottamaan normaalia väliseinärankaa erittäin korkealla laadulla 60 metrin minuuttinopeudella. Valtavan tuotantomäärän läpiviemisen koko prosessista mahdollistavat automaattisten tuotantolinjojen lisäksi 40 työntekijän rinnalla materiaalin käsittelyssä väsymättömästi työskentelevät robotit.

”Automaation ja robotiikan hyödyntäminen on nykyisin ainoa vaihtoehto. Klassisella tavalla ei voi enää toimia valmistavassa teollisuudessa, jossa kilpailukyvyn on oltava kansainvälisesti huippuluokkaa.”

Teknologisen osaamisen ja laadukkaiden tuotteiden rinnalla Aulis Lundell ymmärsi jo varhain kumppanuuden keskeisen merkityksen yritystoiminnassa. Asiakkaat eivät tee mitään pelkillä väliseinärangoilla tai pelkillä kipsikartonkilevyillä, vaikka tuotteet olisivat kuinka pitkälle kehitettyjä ja korkealaatuisia, vaan kokonaisuus ratkaisee. Koko väliseinärakenteen tulee olla asennettuna kokonaiskustannuksiltaan ja laadultaan kilpailukykyinen, ja siihen tarvittavat materiaalit täytyy saada työmaalle mahdollisimman helposti yhdellä tilauksella.

”Yhteistyö Gyprocin kanssa käynnistyi jo vuosikymmeniä sitten. Ryhdyimme Gyprocin teknisestä kehityksestä silloin vastanneen Seppo Leimalan kanssa yhdessä miettimään, miten kevytrakentamisen ratkaisuja voidaan kehittää työmaiden kannalta fiksummiksi, tehokkaammiksi ja taloudellisemmiksi. Pyrimme yhdessä löytämään entistä parempia rakenneratkaisuja asiakkailta saamamme palautteen pohjalta ja testasimme niitä. Siitä se yhteistyö lähti hyvin luonnollisesti asiakkaiden tarpeista liikkeelle ja on vuosien varrella laajentunut nykyisiin mittoihin.”

Yhtiöt ovat kasvaneet rinnakkain kevytrakentamisen kasvavan kysynnän vauhdittamina. Kevytrakentamisen suosiota on osaltaan kasvattanut niin asunto-, liike- ja toimisto- kuin julkisessa rakentamisessa sen mahdollistama tilojen helppo muuntojoustavuus. Tästä on rakennusten omistajille ja käyttäjille merkittäviä hyötyjä, kun tilojen ja rakennusten käyttötarkoitukset ja samalla myös tilatarpeet muuttuvat yhä nopeammin.

Gyprocin takana on nykyisin maailman johtaviin rakennusmateriaalivalmistajiin lukeutuvan Saint-Gobainin hartiat sekä teknologia-, tutkimus- ja kehitysresurssit. Asiakkaille ketterän suomalaisen perheyrityksen ja rakennusmateriaaliteollisuuden globaalin kärkiyrityksen läheinen yhteistyö tuo entistä pidemmälle kehitettyjä kokonaisratkaisuja.

Tilaajan ja urakoitsijan vastuun kantamista helpottaa merkittävästi se, että Gyproc ja Aulis Lundell kantavat vastuun koko rakenteen toimivuudesta ja sille luvatuista ominaisuuksista silloin kun suunnittelu- ja työohjeita on noudatettu. Mihinkään väliin ei jää vastuun kannalta hankalia harmaita alueita toisin kuin silloin, jos käytetään sieltä täältä hankittuja eri valmistajien tuotteita.

Tuotteista tehokkaisiin teollisiin järjestelmiin

Aulis Lundell painottaa, että asiakkaat haluavat yksittäisten tuotteiden sijaan entistä pidemmälle kehitettyjä järjestelmiä, joissa kaikkien osien yhteensopivuus ja koko ratkaisun toimivuus on perusteellisesti testattu ja tutkittu.

”Eduskuntatalon peruskorjauksessa käytetty ProfAL-korotuslattiajärjestelmämme on hyvä esimerkki siitä, miten teollisesti valmistetulla ratkaisulla voidaan tehostaa korjausrakentamista ja helpottaa tilojen käyttötarkoituksen muutosta. Eduskuntatalossa vanhojen palkistojen väliset korkeuserot olivat suuria, mutta korotuslattialla saatiin helposti tasainen alusta Gyprocin Lapikas-lattiakipsilevyjen asentamiseen lopullisen lattianpäällysteen alustaksi. Asennuslattia helpottaa myös taloteknisten järjestelmien asennuksia.”

Aulis Lundell Oy valmistaa rankajärjestelmiä kattoihin, kuumasinkittyjä teräsorsia ja koolauksiin käytettäviä teräsprofiileja sekä ulkoseinärakenteisiin soveltuvia termorankoja ja elementtejä. Liune Door on väliseinäjärjestelmien kanssa yhteensopivaksi mitoitettu seinän sisään integroitu väliovijärjestelmä.

”Väliseinärangat ja muut tuotteet tilataan yhä useammin määrämittaisina. Jos katossa ja lattiassa käytetään vaikkapa kuusi tai 12 cm korkeita kiskoja, joiden väliin väliseinärangat kiinnitetään, seinän korkeus voi vaihdella paljonkin ja silti myös korjauskohteissa voidaan käyttää määrämittaisia rankoja. Väliseinärangan täytyy olla vähintään kaksi cm lattia- ja kattokiskojen sisällä, jolloin molempiin päihin jää vielä neljä cm pelivaraa”, Aulis Lundell sanoo.

”Automatisoiduilta rullamuovauslinjoiltamme tuotteet on helppo toimittaa juuri halutun kokoisina erilaisiin kohteisiin. Digitalisaation eteneminen tehostaa koko rakentamisen prosessia ja mahdollistaa sen, että tuotteisiin liittyvä tieto kulkee katkeamattomana sähköisessä muodossa koko ketjun läpi. Asiakas saa nyt tehokkaimmat ja ergonomiset tuotekokonaisuudet sekä parhaan teräspalvelun. ”

Takaisin aikajanaan