Valitse sivu

Seppo Kopsa

SRV:llä on pitkä kokemus kumppanuudesta Gyprocin kanssa ja Aulis Lundellin Gypsteel-teräsrankojen käytöstä kevytrakentamisessa. Konsernin hankintajohtaja Seppo Kopsan mukaan SRV pyrkii käyttämään kevytrakentamista sen joustavuuden vuoksi siellä missä se on mahdollista. SRV edellyttää toimittajiltaan kokonaistaloudellisia ratkaisuja, jolloin kevytrakentamisessa esimerkiksi asentamisen nopeus ja helppous sekä logistiset kokonaistoimitukset korostuvat.

”Käytämme rakentamisessa niitä ratkaisuja, jotka ovat meille kokonaisuutena parhaita”, SRV:n hankintajohtaja Seppo Kopsa tiivistää.

Kopsan mukaan SRV pyrkii hyödyntämään mahdollisimman paljon kevytrakenteisten väliseinien ja alakattojen tuomaa joustavuutta kohteiden suunnittelussa ja rakentamisessa. Kipsilevyseinillä saavutetaan suuri joustavuus ja helppo muunneltavuus asuntojen ja liiketilojen pohjaratkaisuissa ja taloteknisissä asennuksissa.

”Kevytrakenteisiin seiniin voidaan tehdä huomattavasti joustavammin asunto- ja liikerakentamisessa asukas- ja asiakaskohtaisia muutoksia, aukotuksia sekä sähkörasioiden siirtämisiä tai uusia taloteknisiä asennuksia kuin esimerkiksi betonielementteihin tai paikallavaluseiniin. Siksi pyrimme tekemään ainoastaan jäykistävät ja kantavat seinät betonista ja kaikki muut levyrakenteisina”, Seppo Kopsa sanoo.

Urakoitsijan kannalta kevytrakentaminen tuo myös hankintoihin lisää joustavuutta ja auttaa hankkeita pysymään aikataulussa kaikissa suhdannetilanteissa. Gyproc Saint-Gobain ja Aulis Lundell pystyvät toimittamaan kipsilevyt ja tukirangat tarvikkeineen hyvin nopeasti verrattuna esimerkiksi betonielementteihin, joiden suunnittelu- ja toimitusajat ovat olleet välillä hyvinkin pitkiä.

”Meillä on Gyprocin kanssa pitkä kumppanuuden tasolla oleva yhteistyösuhde, ja Aulis Lundell on ollut myös kauan mukana rankatoimittajana osana Gyprocin kokonaistoimituksia SRV:lle. Toimitukset ovat sujuneet hyvin, ja meille on tärkeää se, että molemmat yritykset haluavat jatkuvasti kehittää tuotteitaan ja ratkaisujaan sekä koko prosessin tehokkuutta logistiikasta asentamiseen”, Kopsa sanoo.

Asentamisen oltava nopeaa ja helppoa

Kevytrakentamisessa työn osuus kokonaiskustannuksista on perinteisesti noin kaksi kolmasosaa ja materiaalien vain noin yksi kolmasosa. Siksi asennustyön helppous ja sujuvuus vaikuttavat paljon eri ratkaisujen kustannuksiin. Lujilla mutta keveillä Gypsteel teräsrangoilla kevytrakenteiden asentamisen ergonomia ja nopeus tutkitusti paranevat, mikä laskee kokonaiskustannuksia.

”Koska aliurakoitsijat tekevät kohteissamme kevytrakenteiset väliseinät ja alakatot, käymme myös heidän kanssaan läpi sitä mikä on paras ratkaisu kyseiseen kohteeseen. Silloin asentamisen nopeus ja helppous nousevat esille tärkeinä asioina. Ne vaikuttavat paljon kustannuksiin ja laatuun, jotka ovat meille keskeisiä perusteita käytettävien ratkaisujen valinnassa”, Seppo Kopsa sanoo.

”Seuraamme myös sitä, että alihankkijamme kiinnittävät huomiota ennalta ehkäisevään työterveyteen, jottei ihmisille tulisi esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairauksia, vaan he pysyvät terveinä ja työkykyisinä. Jos tukirangat ovat kevyempiä ja ergonomisempia käsitellä ja helpompia asentaa, se on meille todella tärkeä etu.”

SRV:lle on kertynyt paljon kokemusperäistä tietoa erilaisista ratkaisuista sekä niiden laadusta ja kokonaiskustannuksista.

”Jos tuote on halpa, mutta hidas ja vaikea asentaa ja siitä voi tulla reklamaatioita, niin eihän meidän sellaista kannata ostaa. Se mikä näyttää aluksi halvalta, voi ollakin loppujen lopuksi kallis, jos ei ratkaisua ole kokonaisuutena mietitty loppuun asti.”

Kevytrakenteiden laadun suhteen SRV:lle on hyvin tärkeää, että erilaisiin käyttökohteisiin löytyy toimittajilta pelkkien materiaalien sijaan kilpailukykyisiä ratkaisuja, jotka täyttävät varmasti rakenteilta vaaditut ominaisuudet jokaista pienintä yksityiskohtaa myöten.

”Jos tarvitaan esimerkiksi tiettyä ääneneristävyyttä tai palonkestävyyttä, niihin täytyy löytyä valmiiksi mietityt ratkaisut ja detaljit, jotka ovat myös tutkittuja ja varmennettuja. Kun ihminen ostaa asunnon tai toimistorakennuksessa on desibeliseinä merkittynä suunnitelmiin, niin meidän täytyy pystyä myös pitämään se mitä asiakkaalle lupaamme”, Kopsa sanoo.

Kokonaistoimituksia määrämittapalvelulla

Sekä urakoitsijan hankintatoimen että urakoitsijan vastuun kannalta on selkeä etu, että Gyprocilla on markkinoiden monipuolisin valikoima erilaisia kevytrakentamisen ratkaisuja, joista se kantaa yhdessä Aulis Lundellin kanssa vastuun koko rakenteen toimivuudesta silloin kun asennuksessa on noudatettu valmistajan työohjeita ja detaljeja.

”Asentamista nopeuttavat sekä toimivuudeltaan varmat ja laadukkaat ratkaisut ovat kaikkein taloudellisimpia ja tuovat kustannussäästöjä. Myös toimiva logistiikka on meille todella tärkeää, kun tontit ovat nykyisin yleensä ahtaita ja aikataulut tiukkoja. Gyprocin kokonaistoimitukset helpottavat työmaan toimintaa ja säästävät kustannuksia, kun levyt ja tukirangat tulevat samassa kuormassa ja ne voidaan siirtää kerroksiin samalla kertaa. Erilliset kuljetukset maksavat kaksinkertaisesti ja tuottavat enemmän päästöjä, minkä lisäksi ne tuovat työmaan johtamiseen ja logistiikkaan turhia ylimääräisiä vaiheita.”

Seppo Kopsan mukaan kuljetusten täytyy nykyisin monilla työmailla osua tarkasti 15 minuutin aikaikkunaan, mikä korostaa entisestään kokonaistoimitusten merkitystä tärkeänä osana koko projektin ja sen aikataulun hallintaa.

”Pyrimme myös hyödyntämään esivalmistusta ja Gyprocin ja Aulis Lundellin määrämittatoimituksia, koska näin voimme minimoida hukkaa sekä syntyvän jätteen määrää ja kustannuksia. Kipsilevyjen ja tukirankojen asentaminen nopeutuu, jos niitä ei tarvitse leikellä. Samalla voimme vähentää rakentamisessa syntyvän jätteen määrää, jonka käsittely on kallista eikä tue kestävää rakentamista”, Kopsa sanoo.

Gypsteel-teräsrangoista on saatavana eniten käytettyjä vakiomittojakin hyvin kattavasti 20 mm:n välein. Esimerkiksi liikerakennuksissa ja sairaaloissa tarvitaan paljon myös pidempiä rankoja, joiden joustavia ja nopeita määrämittatoimituksia Gyproc ja Aulis Lundell ovat yhdessä kehittäneet.

”Käytettävät ratkaisut täytyy aina suunnitella kohteen mukaan. Toteutamme hyvin monenlaisia kohteita asuinrakennuksista kauppakeskuksiin ja toimistorakennuksiin sekä jääkiekkohalleihin, logistiikkaan ja sairaaloihin. Esimerkiksi seinien korkeudet vaihtelevat näissä kohteissa paljon, ja meille on tärkeää, että erilaisiin tarpeisiin saa juuri kyseiseen kohteeseen parhaiten soveltuvat kevytrakentamisen ratkaisut tukirankoineen”, Seppo Kopsa sanoo.

Takaisin aikajanaan